Božský citronový koláč
Tento křehký a něžný zákusek zvládne opravdu každý. Navzdory své jednoduchosti uspokojí i nejpreciznější milovníky sladkostí. Díky citronu je neodolatelně svěží a zároveň smetanově jemný - jako obláček. Neexistuje snad lepší osvěžující dezert na léto. Dokonale se k němu hodí čerstvé maliny nebo jahody ze zahrádky. Není třeba čekat na příležitost k jeho ochutnání, udělá radost kdykoli. Tak na co čekáme? Pojd’me si ho společně připravit.

Ingredience
Začneme přípravou korpusu. Ve větší míse smíchejte mouku, 2 PL cukru a sůl. Přidejte žloutek utřený se změklým máslem a vodu. Uhnět’te těsto a vytvarujte z něj kouli. Zabalte ji do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu, avšak nejlépe do druhého dne.
Předehřejte troubu na 180°C. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh, následně ho opatrně položte do máslem vymazané koláčové formy a zatlačte k okrajům tak, aby vznikla ,miska‘. Pečte přibližně 10 minut dosvětla.
Mezitím se můžete pustit do přípravy náplně a my vám poradíme jak na to. Vyšlehejte krátce vejce se zbylým cukrem. Přidejte smetanu, šťávu z citronů a následně kůru. Znovu prošlehejte, ať se všechny ingredience spojí dohromady. Zvyšte teplotu trouby na 200°C. Vyšlehanou směs vlijte do formy a koláč pečte dalších 15-20 minutek dokud náplň neztuhne. Zkontrolujte, zda jsou okraje koláče tuhé a pevné, ale náplň by se měla uprostřed koláče lehce třást jako puding.
Nechte koláč vychladnout v otevřené troubě a následně dejte na pár hodin vychladit do lednice. Koláč ozdobte dle chuti čerstvým ovocem a lístky máty. A ted’ přichází dlouho očekávaná chvíle, kdy si koláč můžete vychutnat nejlépe v kombinaci se šálkem svého oblíbeného čaje.
Dobrou chut’.