Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Božský citronový koláč

Tento křehký a něžný zákusek zvládne opravdu každý. Navzdory své jednoduchosti uspokojí i nejpreciznější milovníky sladkostí. Díky citronu je neodolatelně svěží a zároveň smetanově jemný  - jako obláček. Neexistuje snad lepší osvěžující dezert na léto. Dokonale se k němu hodí čerstvé maliny nebo jahody ze zahrádky. Není třeba čekat na příležitost k jeho ochutnání, udělá radost kdykoli. Tak na co čekáme? Pojd’me si ho společně připravit.

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Ingredience

250 g
hladké mouky
230 g
třtinového cukru
125 g
změklého másla
1 ks
žloutek
4 ks
vejce
200 ml
smetany ke šlehání
30 ml
vlážné vody
1/2 ČL
soli
št’áva a kůra ze dvou citronů
koláčová forma o průměru 26cm

Začneme přípravou korpusu. Ve větší míse smíchejte mouku, 2 PL cukru a sůl. Přidejte žloutek utřený se změklým máslem a vodu. Uhnět’te  těsto a vytvarujte z něj kouli. Zabalte ji do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu, avšak nejlépe do druhého dne.  

Předehřejte troubu na 180°C. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh, následně ho opatrně položte do máslem vymazané koláčové formy a zatlačte k okrajům tak, aby vznikla ,miska‘. Pečte přibližně 10 minut dosvětla.

Mezitím se můžete pustit do přípravy náplně a my vám poradíme jak na to. Vyšlehejte krátce vejce se zbylým cukrem. Přidejte smetanu, šťávu z citronů a následně kůru. Znovu prošlehejte, ať se všechny ingredience spojí dohromady. Zvyšte teplotu trouby na 200°C. Vyšlehanou směs vlijte do formy a koláč pečte  dalších 15-20 minutek dokud náplň neztuhne. Zkontrolujte, zda jsou okraje koláče tuhé a pevné, ale náplň by se měla uprostřed koláče lehce třást jako puding. 

Nechte koláč vychladnout v otevřené troubě a  následně dejte na pár hodin vychladit do lednice. Koláč ozdobte dle chuti čerstvým ovocem a lístky máty. A ted’ přichází dlouho očekávaná chvíle, kdy si koláč můžete vychutnat nejlépe v kombinaci se šálkem svého oblíbeného čaje.

 

Dobrou chut’.

 

 

Sdílet recept

Mohlo by vás zajímat