Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Velikonoční beránek

Velikonoce klepou na dveře, a tak pro vás máme tip na sladké pečení, které k nim určitě patří. Upečte si tradičního velikonočního beránka trochu jinak. Zkuste do receptu zapojit náš černý čaj Earl Grey, budete překvapeni, jak dodá těstu nový šmrnc a chuť. 

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Co budete na přípravu potřebovat:

Ingredience

125 g
moučkového cukru
1
vanilkový cukr
60 g
změklého másla + na vymazání
2–3
vejce
100 g
spařených rozinek (nebo naložených v rumu)
250 g
hladké mouky + na vysypání
2
lžičky kypřicího prášku
250 ml
smetany ke šlehání
2
sáčky čaje Earl Grey

 

Postup:
1)  Utřete v jedné větší míse změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte vaječné žloutky a umíchejte dohladka. V druhé misce ušlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte špetku soli a šlehejte, dokud nebude sníh ulpívat na metličce.  

 


2)  Ohřejte smetanu krátce v rendlíku nebo mikrovlnné troubě, ale nesmí se vařit. Vložte do ní sáčky černého čaje a nechte louhovat 5 minut. Čaj pustí do smetany své typické aroma a chuť a dodá těstu nový rozměr. Bude však ve výsledném těstě velmi jemný.

 

3)  Sníh postupně vmíchejte do žloutkové směsi. Poté prosejte hladkou mouku přes sítko, přidejte kypřicí prášek, šlehačku a umíchejte do hladkého těsta. Má mít řidší konzistenci. Nakonec vmíchejte spařené a okapané rozinky.

 

4)  Připravte si formu na beránka. Použijte buď kovovou, nebo silikonovou, se kterou máme jen dobré zkušenosti. Tak jako tak ji dopředu vymažte olejem a vysypte moukou, aby se vám beránka podařilo po dopečení vyklopit. Těsto přelijte do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů na cca 50 minut. Propečení těsta zkontrolujete pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete – pokud na špejli nic neulpí, je těsto uvnitř propečené.

 

 

5)  Po dopečení nechte formu zcela zchladnout a až poté beránka opatrně přes tácek nebo prkénko vyklopte, mělo by to jít samo. Beránka ozdobte mašlí, pocukrujte a hlavně si na něm pochutnejte třeba k snídani spolu s šálkem černého Earl Grey s trochou mléka a medu. Takové ráno si budete chtít vychutnávat nejen na Velikonoce. 

 

 

Sdílet recept

Koupit ingredience

Mohlo by vás zajímat