Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

ROOIBOS - zázrak bez kofeinu

Věděli jste, že rooibos není čaj?

I když ho v mnoha věcech připomíná, rooibos je nápoj, který pochází z jižní Afriky. Vyrábí se z listů keře nazývaného čajovec Kapský (Aspalatus linearis), který roste pouze na malém území v provincii Západní Kapsko. Lístky se při zpracovávání drtí a procházejí oxidací (často také nazývané „fermentace“). Tento proces vytváří charakteristickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť.

foto alt

Rovněž se vyrábí neoxidovaný „zelený“ rooibos, který prochází náročnějším výrobním procesem, podobným způsobu výroby zeleného čaje. Zelený rooibos je typický žlutou barvou a přírodním trávovým aroma. Rooibos je oblíbený jako bezkofeinová alternativa černého či zeleného čaje a v Evropě se konzumuje obvykle bez přísad. V Africe je naopak běžné podávání s mlékem a cukrem.

Léčivé účinky

Rooibos je daleko víc než jen horký nápoj červené barvy. Jeho pravidelné pití může být velkým přínosem pro lidské zdraví. Nejen, že zásobuje tělo vitamíny a minerály, ale je také účinným bojovníkem proti bolestem hlavy, proti nespavosti, depresi či dokonce kožním problémům a alergiím, kterými dnes trpí skoro každý. Zlepšuje trávení a je dobrý pro lidi, kteří bojují s nadváhou, díky schopnosti tlumit chuť k přejídání. Rooibos také napomáhá vylučování škodlivin a díky tomu posiluje celkovou imunitu organizmu. Oproti čaji má rooibos navíc obrovskou výhodu - neobsahuje kofein a nejen díky tomu si po celém světě získává stále větší oblibu. Proto může být také skvělou alternativou černého čaje nejen pro vaše nejmenší. Afričtí domorodci používají rooibos na uvolnění dětských kolik a dávají ho dětem, které v noci špatně spí a jsou neklidné. Rooibos se výborně hodí také na doplnění minerálních látek po sportu či těžké fyzické námaze.

Správné skladování

Pokud chcete, aby si tento nápoj zachoval i po delší době svou pravou chuť a aroma, je potřeba držet se některých zásad, díky kterým vám váš rooibos může vydržet třeba i celý rok. Nejdříve se zamyslete nad tím, jak často ho pijete a podle toho zvolte místo. Rooibos bude vždy časem oxidovat, ale není to záležitost několika dní. Důležité je, abyste ho skladovali na suchém, nikoliv příliš teplém místě a nevystavovali přímému slunečnímu svitu. Směs samotná také velmi ráda pohlcuje okolní pachy, proto ji raději izolujte do vzduchotěsné nádoby, daleko od ostatních vůní. Vzduchotěsnou nádobou je v ideálním případě plechová dóza, krabička nebo sklenice z tmavého skla.

Příprava

Příprava dobrého čaje je někdy umění a nejinak tomu může být i v případě rooibosu. S trochou zkušeností a cviku se ale ničeho nemusíte bát, uvidíte, že po několika pokusech bude chutnat skvěle. Stačí jednu vrchovatou lžičku nasypat do hrnku, zalít vroucí vodou a nechat louhovat asi 3 - 5 minut. Během louhování by měl být šálek přikrytý, aby se zabránilo odpaření silic, které jsou zdrojem jedinečné chuti tohoto nápoje. Rooibos ale na rozdíl od jiných nápojů a čajů neztrácí ani po uplynutí určité doby svoje kvality, proto se nemusíte bát, že by zhořkl, když ho budete louhovat o něco déle. Pokud se zrovna necítíte na žádné experimenty a chcete si být jisti výsledkem, určitě vyzkoušejte náš Ahmad Tea Rooibos se skořicí. Výrazná chuť rooibosu v kombinaci s aromatickou skořicí vás určitě nezklame a také příjemně zahřeje už při prvním šálku.


 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat